Tweede crowdfundingsactie van het Nationaal Reddingmuseum - Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers Den Helder

Tweede crowdfundingsactie van het Nationaal Reddingmuseum

gepubliceerd op dinsdag 22 augustus 2023

wit

Inzamelingsactie groot onderhoud reddingboot Prins Hendrik

Vorig jaar werd het Nationaal Reddingmuseum opgenomen in het crowdfundplatform ‘’Samen voor de KNRM’’. A.s. woensdag 23 augustus gaat het tweede inzamelingsproject van start. Dit keer betreft het groot onderhoud én de CvO keuring van de reddingboot Prins Hendrik.

Groot onderhoud en CvO keuring

Het onderhoud bestaat uit o.a. schilderwerk, het vervangen van verschillende onderdelen en de aankoop van een nieuwe licentie voor de plotter. Een CvO-keuring (Certificaat van Onderzoek) is sinds 2018 verplicht voor pleziervaartuigen die langer zijn dan 20 meter of die groter zijn dan 100 kubieke meter. Vanwege het feit dat het een historische reddingboot betreft, valt de boot onder de noemer 'pleziervaartuig'. De boot dient voor 1 mei 2024 gekeurd te zijn. De CvO keuring dient eens in de 7 jaar uitgevoerd te worden. In het geval van de Prins Hendrik betekent dit voor mei 2024. Streven is om de boot nog dit jaar te laten keuren. Het museum doet er alles aan om haar nog varende vloot in topconditie te houden.

Reddingboot Prins Hendrik

Op 11 juni 1951 doopte de toenmalige koningin Wilhelmina de motorreddingboot en gaf ze de boot de naam Prins Hendrik. Dit ter ere van haar reeds overleden echtgenoot die altijd zeer geïnteresseerd was in het reddingwezen. De Prins Hendrik is een zelf richtende reddingboot wat inhoudt dat wanneer de boot omkiept, zij vanzelf weer naar boven draait. De Prins Hendrik was van 1952 tot 1969 gestationeerd in Den Helder. Eind 1968 werd de Prins Hendrik vervangen door de motorreddingboot Suzanna, en deed ze tot 1996 dienst als reserveboot van de K.N.Z.H.R.M. en later de KNRM. In 1996 is de boot toegevoegd aan de varende collectie van het Reddingmuseum. De Prins Hendrik voerde in het verleden 472 reddingacties uit waarmee 728 mensen werden gered! De boot wordt nu ingezet voor o.a. vaartochten naar verschillende evenementen en asverstrooiingen op zee.

Doneren

Doneren kan via https://reddingmuseum.samenvoorknrm.nl/project/reddingboot-prins-hendrik-groot-onderhoud-en-cvo-keuring. Ook kunnen mensen een actie starten voor dit project en daarmee bijvoorbeeld hun eigen initiatief en/of bedrijf promoten met een eigen pagina. Het museum zet dit platform in om donaties te verkrijgen die ten goede komen aan het museum in het algemeen en specifieke projecten, zoals deze.