Helderse Helden - Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers Den Helder

Helderse Helden

wit

De reizende tentoonstelling voor basisscholen

Het reddingwezen kent vele helden, zo ook in Den Helder. Sommige wat meer op de voorgrond, de meeste op de achtergrond. Maar wie zijn deze “Helderse Helden”? Wij hebben dit uitgezocht en van het resultaat is een reizende tentoonstelling gemaakt. Deze tentoonstelling kan door basisscholen worden geleend, samen met een aansluitend lespakket.

De verhalen van redders van de Helderse reddingboot zijn in het verleden nauwelijks vastgelegd. Met het project Helderse Helden is het Reddingmuseum in samenwerking met middelbare scholieren op zoek gegaan naar hun verhalen. Scholieren hebben oud-redders daarvoor mogen interviewen. Oud-redders vertelden gewoon hoe het was. Ze dachten vaak niet na over de risico’s van het vak en deden gewoon wat hun plicht was: mensen redden.

De tentoonstelling

De mooie verhalen die hier uit zijn voortgekomen zijn vastgelegd op film en daarna verwerkt in een reizende tentoonstelling, die bestaat uit 5 activiteiten zuilen. De tentoonstelling laat kinderen kennismaken met de redders en hun ervaringen op zee, bijzondere reddingsacties en de verschillen tussen vroeger en nu. Daarnaast laat de tentoonstelling op een speelse en interactieve manier zien welke vaardigheden een goede redder nodig heeft.

Met een aansluitend lespakket, met name gericht op groep 6 tot en met 8, kunnen basisscholen de reizende tentoonstelling goed implementeren in een thema en wordt het makkelijk om op school een “uitstapje” te maken naar een museum.

Kosten

Het Reddingmuseum is verantwoordelijk voor het brengen, ophalen en installeren van de tentoonstelling. De school betaalt het museum een bijdrage voor de onkosten die worden gemaakt hiervoor. Deze onkosten variëren van 60 tot 90 euro, afhankelijk van het aantal gereden kilometers.

Meer informatie? Neem contact op via educatie@reddingmuseum.nl