Interactief museum - Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers Den Helder

Interactief museum

wit

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers vertelt het verhaal van het reddingwezen in Nederland. Er is van alles te doen voor jong en oud. Een bezoek aan het museum is een leuke en leerzame interactieve belevenis.

wit
Dé VR experience van het Nederlandse reddingwezen op zee

Vanaf nu beleef je een levensechte reddingsactie op zee, en wel aan boord van de Nh1816, de nieuwste en meest moderne havenreddingboot die sinds 2015 bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in gebruik is. In deze spetterende virtual reality experience ben je bemanningslid van de nieuwste havenreddingboot van de KNRM, de Nh1816.

oranje
Ervaar windkracht 10 en hoge golven

Een bezoek aan het museum is een leuke, leerzame en interactieve belevenis. Ervaar hoe windkracht 10 aanvoelt in de windtunnel. Beleef de wilde zee als een echte redder op de vaarsimulator, verstuur een bericht in morse en leer seinen met vlaggen.

wit
Word een redder

Ook de historische films op groot scherm nemen je mee in de wereld van de redders van vroeger. Ervaar zelf hoe zwaar het was om het licht te laten branden met het handgedreven zoeklicht en probeer te navigeren met de sextant. Red een opvarende met het Heldenspel en kruip in de huid van de redders van vroeger.

blauw
Luister naar de verhalen van vroeger

De gratis audiotour leidt je door het museum en vertelt de verhalen van vroeger. De verschillende reddingboten in het museum laten de ontwikkeling in het reddingwezen zien. Buiten is een recente reddingboot te vinden van de klasse Valentijn.

Op het terrein Willemsoord, waar het Reddingmuseum onderdeel van is kun je ook een audiotour lopen. Met deze audiotour die buiten het museum start ontdek je de rijke geschiedenis van dit terrein en haar ‘bewoners’, de vele oude schepen die hier aangemeerd liggen. Een prachtige stukje Helders cultureel erfgoed komt hier tot leven. Deze audiotour kost maar € 2,- . Voor meer informatie zie pagina audiotours. 


wit
Beste stuurlui kunnen knopen!

Bij de knopentafel in het museum kan jong en oud verschillende nautische knopen leren. Een bemanningslid van de KNRM legt op video precies uit wat je moet doen om de juiste knoop te maken. Kennis die elke redder bezit.

oranje
Vaar mee met een echte reddingboot!
Aan de museumsteiger liggen zeven varende historische reddingboten. Een aantal van deze reddingboten wordt ook ingezet voor commerciële vaartochten. Je kunt tijdens je bezoek in het museum van 1 april tot 1 november een rondvaart maken.

Er staat een reddingboot van de klasse Valentijn naast het museum die door middel van een verhoogd platform van dichtbij te bezichtigen is.