Collectie - Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers Den Helder

Collectie

wit

Onze collectie

Het Reddingmuseum heeft een vaste presentatie die speels, spannend en informatief is. De gevarieerde en rijke collectie wordt op verschillende manieren gepresenteerd. Er zijn veel interactieve exhibits, prachtige bewegende beelden van reddingen, een uitgebreide informatievoorziening rondom de collectie en natuurlijk boten, veel boten. Van roeireddingsloepen uit de tijd van Dorus Rijkers tot de pijlsnelle RIB’s die de KNRM nu gebruikt.

Tijdelijke exposities

In de tijdelijke exposities wordt aandacht besteed aan specifieke gebeurtenissen of onderwerpen waarmee nog steeds een breed, maar meer doelgericht, publiek wordt aangesproken. En daarmee uitgenodigd het museum te bezoeken. 

Momenteel is de nieuwe expositie 'Gezonken Reddingen' te zien in het museum. Een expositie met spannende verhalen over 7 scheepswrakken en de legendarische reddingsacties die bij het vergaan van deze schepen gemoeid waren. Met prachtige beelden, geluiden en een wereld boven- en onderwater verwondert deze expositie iedereen.

Onze reizende tentoonstelling 'Helderse Helden' wordt uitgeleend aan scholen. In de periodes dat de tentoonstelling niet uitgeleend is, is deze te zien in het museum. Deze tentoonstelling verteld de verhalen van Helderse redders van verschillende generaties.

Uitgebreide historische collectie

Het Reddingmuseum heeft als doel het verhaal te vertellen van het reddingwezen in Nederland van vroeger en nu. Sinds het ontstaan in 1981 is de collectie gegroeid met mooie en diverse objecten uit de tijdsperiode 1824 t/m 2016. De gehele collectie van ruim 5000 objecten is onderverdeeld in 17 deelcollecties zoals schilderijen, foto’s, vaartuigen, reddingsmiddelen, onderscheidingen en huldeblijken, verbindingsmiddelen en navigatiemiddelen.

De collectie wordt gedigitaliseerd door onze vrijwilligers. Een groot deel hiervan is te bekijken op www.maritiemdigitaal.nl. Ook collecties van andere maritieme instellingen zijn op dit online platform te vinden.

oranje