Skip to main content
Collectie

Collectie Nationaal Reddingmuseum

Het Nationaal Reddingmuseum heeft een grote, vaste tentoonstelling. De presentatie is speels en informatief. Er zijn veel interactieve elementen, zoals video’s van reddingen, een windtunnel en een VR-experience. We bieden ook uitgebreide informatie rondom de collectie en natuurlijk zijn er boten, veel boten! Van roeireddingsloepen uit de tijd van Dorus Rijkers tot pijlsnelle RIB’s die de KNRM nu gebruikt. We hebben ook nog varende historische reddingboten, waarmee we het water opgaan.

Pronkstukken

VR Experience Nh1816

Beleef een levensechte reddingsactie aan boord van de Nh1816. In deze spetterende virtual reality experience ben je bemanningslid van de nieuwste havenreddingboot van de KNRM. De pieper gaat, man overboord! 

Pronkstukken

Kurken reddingsvest

Vanaf 1830 gebruikte de KNRM een kurken reddingsvest. Het was een flinke stap vooruit. Vóór die tijd had je alleen een gordel van gevlochten riet: niet echt handig en comfortabel. Je vindt dit bijzondere pronkstuk in de expositie Gezonken Reddingen.

Pronkstukken

Tom-boot

De Tom II is speciaal ontworpen voor reddingswerk in de brandig. Een drenkeling kon op het net tussen de twee roeiers worden gelegd. Dit type reddingboot dankt zijn naam aan de Haagse redder Ernst Schildein. Zijn bijnaam was Tom. In 1975 werd de TOM-boot voor het laatst ingezet.

Pronkstukken

Meldtafel Kustwacht

Het Kustwachtcentrum is de ‘meldkamer’ voor calamiteiten. Hier komen de noodoproepen binnen van schepen in problemen. Deze oproepen komen binnen bij een desk, ook wel de meldkamertafel genoemd. De Kustwacht zet vervolgens de reddingsactie in gang.

Pronkstukken

Gouden zakhorloge Dorus Rijkers

Het Noord-Duitse schip Renown strandde in 1887 bij Den Helder. Dorus Rijkers (schipper van de reddingboot) en zijn Blauwe Zeeridders wisten 23 schipbreukelingen te redden. De Duitse keizer beloonde Dorus hiervoor met een prachtige, gouden zakhorloge.  

Tijdelijke exposities

In tijdelijke exposities wordt aandacht besteed aan specifieke gebeurtenissen of onderwerpen. Het is aansprekend voor een breed publiek, maar vooral voor een doelgericht publiek, dat we interesseren om naar het Nationaal Reddingmuseum te komen.

Tijdelijke expositie KNRM 200 jaar

De KNRM bestaat op 11 november 2024 maar liefst 200 jaar. Reden genoeg voor een unieke expositie: Redders op Zee. Dertien maritieme musea slaan hiervoor de handen ineen. Elk museum heeft een eigen looptijd van de KNRM-expositie. Deze deelnemende musea schijnen dit jaar hun licht op de KRNM. In het Nationaal Reddingmuseum leer je een aantal (oud)redders van stations den Helder, Texel en Den Oever kennen. Samen met hun families nemen ze je mee in de wereld van de KNRM. Foto’s en video’s spreken tot de verbeelding en laten bezoekers ervaren wat het redderswerk inhoudt. Ook zijn er een speurtocht en een fotobooth aanwezig bij deze expositie.

Te zien: vanaf 26 april 2024 t/m 4 januari 2025

Helderse Helden

Onze reizende tentoonstelling 'Helderse Helden' wordt uitgeleend aan scholen. De tentoonstelling vertelt de verhalen van Helderse redders van verschillende generaties. Bekijk hier de video

Veel verborgen schatten

Sinds het ontstaan van het Nationaal Reddingmuseum in 1981 is de collectie gegroeid met mooie en diverse objecten uit de tijdsperiode 1824 t/m 2016. De hele collectie bestaat uit ruim 5000 objecten.

We hebben ze onderverdeeld in zeventien deelcollecties, zoals schilderijen, foto’s, vaartuigen, reddingsmiddelen, onderscheidingen en huldeblijken, verbindingsmiddelen en navigatiemiddelen. Ons depot herbergt deze verborgen schatten, die we bij wisselingen in de tentoonstelling kunnen gebruiken.

Bekijk de
digitale
collectie

De rijke collectie van Nationaal Reddingmuseum wordt gedigitaliseerd door onze vrijwilligers. Een groot deel hiervan is te bekijken op www.maritiemdigitaal.nl. Ook collecties van andere maritieme instellingen zijn op dit online platform te vinden.