Basisonderwijs - Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers Den Helder

Basisonderwijs

wit

Schoolprogramma Reddingwezen

Stoere, sterke mannen en vrouwen, grote en kleine schepen in problemen, surfers en badgasten die hulp nodig hebben. De gevaren en het weer op zee, meren en binnenwateren. Een kleine greep uit het thema reddingwezen. Het thema spreekt tot de verbeelding bij jong en oud. Het is met name een belangrijk onderwerp voor kinderen die dichtbij het water wonen. Vele kustplaatsen en dorpen rondom wateren hebben naast hun eigen reddingsbrigade of KNRM-station een indrukwekkende geschiedenis met het reddingwezen. Prachtige verhalen van oud-redders zijn hier onderdeel van. Een prachtig thema om op school te behandelen, juist omdat dit zoveel omvattend is.

Lespakket

Interesse om het thema te behandelen in de klas of als schoolthema te gaan gebruiken? Het Reddingmuseum biedt verschillende programma's aan voor de verschillende schoolgroepen. Toegespitst op de vakken die aangeboden worden zoals Nederlands, rekenen, gym en wereldoriëntatie. Een groot aantal kerndoelen van de SLO worden met de programma's bereikt.

Kosten lespakket: gratis

oranje

Abonnement “Volle kracht”

Afnamekeuzes:

-          Hele school

-          Onderbouw (groep 1 t/m 4)

-          Bovenbouw (groep 5 t/m 8)

Module Arie Visser klasse

-          Elke groep een programma. In het museum of in de klas met objecten. De precieze inhoud van het programma wordt besproken met de desbetreffende docent. Onderwerpen kunnen divers zijn. Denk aan kleding, communicatie, water, helden en nog veel meer.

-          Drie weken beschikking over Helderse Helden (reizende tentoonstelling hele school) .

Kosten: 3 euro per leerling

Module Nicolaas klasse

-          Elke groep krijgt een programma. In het museum of in de klas met objecten. De precieze inhoud van het programma wordt besproken met de desbetreffende docent. Onderwerpen kunnen divers zijn. Denk aan kleding, communicatie, water, helden en nog veel meer;

-          Drie weken beschikking over Helderse Helden (reizende tentoonstelling hele school).

Kosten: 4 euro per leerling

Module Johannes Frederik klasse

-          Elke groep krijgt een programma. In het museum of in de klas met objecten. De precieze inhoud   van het programma wordt besproken met de desbetreffende docent. Onderwerpen kunnen divers zijn. Denk aan kleding, communicatie, water, helden en nog veel meer;

-          Drie weken beschikking Helderse Helden (reizende tentoonstelling hele school).

-          Vaartocht Johan de Witt (in de periode april t/m oktober).

Kosten: 6 euro per leerling

Bij de modules Nikolaas klasse en Johannes Frederik klasse bieden wij ook een ondersteunende en adviserende rol op het gebied van:

  • Inhoud van projecten, lessen en thema's;
  • Over eventuele samenwerkingen met andere culturele instellingen;
  • Uitlenen van objecten uit de collectie voor aankleding.
wit


Het reddingwezen kent vele helden, zo ook in Den Helder. Sommige wat meer op de voorgrond, de meeste op de achtergrond. Maar wie zijn deze “Helderse Helden”? Het Reddingmuseum beschikt over een speciale reizende tentoonstelling 'Helderse Helden' die deze vraag beantwoord. 

Basisscholen kunnen de tentoonstelling lenen en laten plaatsen op hun school. Bij deze tentoonstelling zit een passend lespakket, met name geschikt voor groep 6 t/m 8. Het museum brengt de tentoonstelling zelf naar scholen en haalt deze weer op.Voor meer informatie neem contact op met onze educatiemedewerker via educatie@reddingmuseum.nl.