Tentoonstelling Gezonken Reddingen

Open voor publiek vanaf zaterdag 3 juli

De Haaksgronden bij Den Helder is een verraderlijk gebied waar door de jaren heen vele schepen onder de zeespiegel zijn verdwenen en nu als relieken op de zeebodem liggen met tal van verborgen verhalen. Bijna 200 scheepswrakken liggen verborgen in het zand en van tijd tot tijd onthult de zee of de mens stukken van hun verhaal. Wat voor schepen waren het, wie was de bemanning en zijn zij gered of met het schip naar de zeebodem verdwenen?

Het Nationaal Reddingmuseum heeft de verhalen van zeven van deze scheepswrakken en de legendarische reddingsacties die bij het vergaan van deze schepen gemoeid waren op en rond de Haaksgronden verwerkt in de prachtige tentoonstelling Gezonken Reddingen. De reddingacties werden uitgevoerd door de heldhaftige redders van Den Helder en Huisduinen. Het levert prachtige en spannende verhalen op die bol staan van moeilijkheden, gevaren, ontberingen, onverschrokkenheid, heldendom en familieleed.

De tentoonstelling bevat verder een zee aan informatie over alle gezonken schepen in dit verraderlijke gebied. Deze informatie wordt vormgegeven op een unieke interactieve wrakkenkaart. Met prachtige beelden, geluiden en een wereld boven- en onderwater verwondert deze tentoonstelling iedereen.

De realisatie van de tentoonstelling was mogelijk door de samenwerking met onder andere de Northseadivers, Periplus Archeomare, Kaap Skil en het Marinemuseum. Zij hebben geholpen met de gegevens van de wrakken en de objecten die zijn opgedoken en nu te zien in de tentoonstelling.

Dankzij de brede steun van verschillende fondsen: Waddenfonds, Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Noord-Holland, Stichting Ondernemers aan Zee en de Coöperatiefonds Rabobank kon het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers dit project realiseren.