Gezonken Reddingen is geopend!

gepubliceerd op vrijdag 2 juli 2021

wit

Opening expositie

Vandaag vrijdagmiddag 2 juli werd de nieuwe expositie Gezonken Reddingen geopend door de directeur van het Waddenfonds, de heer Gerben Huisman. Naast een welkomstwoord van onze directeur Jan de Ruiter spraken Jeroen Lemmers van de Northseadivers en Janneke Bos van Rijkswaterstaat. Ter afsluiting las Yanaika Zomer, de stadsdichter van Den Helder een gedicht voor. Hierna opende de heer Huisman de expositie door de bel te luiden. Vanaf zaterdag 3 juli is de expositie geopend voor het publiek.

De expositie

De expositie bevat verder een zee aan informatie over alle gezonken schepen in verraderlijke gebied Haaksgronden. Het Nationaal Reddingmuseum heeft de verhalen van zeven scheepswrakken en de legendarische reddingsacties die bij het vergaan van deze schepen gemoeid waren verwerkt in de bijzondere expositie Gezonken Reddingen. Het levert prachtige en spannende verhalen op die bol staan van moeilijkheden, gevaren, ontberingen, onverschrokkenheid, heldendom en familieleed. Meer informatie, zie Expositie Gezonken Reddingen.

Realisatie

De realisatie van de expositie was mede mogelijk door de samenwerking met de Northseadivers, Periplus Archeomare, Museum Kaap Skil en het Marinemuseum. Zij hebben geholpen met het verzamelen van de relevante gegevens van de wrakken en de objecten die te zien zijn in de expositie.

Dankzij de brede steun van verschillende fondsen: Waddenfonds, Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Noord-Holland, Stichting Ondernemers aan Zee en de Coöperatiefonds Rabobank kon het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers dit project realiseren.