Expositie Gezonken Reddingen - Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers Den Helder
wit

De Haaksgronden bij Den Helder is een verraderlijk gebied waar door de jaren heen vele schepen onder de zeespiegel zijn verdwenen en nu als relieken op de zeebodem liggen met tal van verborgen verhalen. Bijna 200 scheepswrakken liggen verborgen in het zand en van tijd tot tijd onthult de zee of de mens stukken van hun verhaal. Wat voor schepen waren het, wie was de bemanning en zijn zij gered of met het schip naar de zeebodem verdwenen?

Het Nationaal Reddingmuseum heeft de verhalen van zeven van deze scheepswrakken en de legendarische reddingsacties die bij het vergaan van deze schepen gemoeid waren verwerkt in de prachtige expositie Gezonken Reddingen. De reddingacties werden uitgevoerd door de heldhaftige redders van Den Helder en Huisduinen. Het levert prachtige en spannende verhalen op die bol staan van moeilijkheden, gevaren, ontberingen, onverschrokkenheid, heldendom en familieleed.

De expositie bevat verder een zee aan informatie over alle gezonken schepen in dit verraderlijke gebied. Deze informatie wordt vormgegeven op een unieke interactieve wrakkenkaart. Met prachtige beelden, geluiden en een wereld boven- en onderwater verwondert deze expositie iedereen. Een unieke expositie in een uniek museum.

De wrakkenkaart

Voor de realisatie van de expositie zijn zoveel mogelijk gegevens verzameld over de schepen die op de Haaksgronden zijn vergaan. Gegevens over bijvoorbeeld de oorzaak van vergaan, de lading van het schip, de technische specificaties en de locatie van een schip. De interactieve wrakkenkaart is te zien op de expositie, echter deze gegevens zijn ook benaderbaar via deze website. Klik op de button en je vindt een zee aan informatie over bijna 200 scheepswrakken die op de zeebodem liggen van de Haaksgronden.

De realisatie 

Deze expositie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met onder andere de Northseadivers, Periplus Archeomare, Kaap Skil en het Marinemuseum. Zij hebben geholpen met de gegevens van de wrakken en de objecten die zijn opgedoken en nu te zien in de tentoonstelling.

Dankzij de brede steun van verschillende fondsen: Waddenfonds, Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Noord-Holland, Stichting Ondernemers aan Zee en de Coƶperatiefonds Rabobank kon het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers dit project realiseren.