Asverstrooiing - Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers Den Helder

Asverstrooiing

wit

Afscheid nemen op het water

De zee heeft voor velen een bijzondere betekenis. Een afscheid op zee is wat u of nabestaanden kunnen overwegen. Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers verzorgt asverstrooiingen op zee voor de kust van Den Helder. Wij doen dit met onze historische reddingboten, zoals de Prins Hendrik. Onze vrijwilligers zorgen voor een gedenkwaardig en onvergetelijk afscheid op zee.

blauw

Hoe verloopt het afscheid en de asverstrooiing?

Ontvangst in het Nationaal Reddingmuseum

Wij ontvangen u in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Hier kunt u rustig een kopje koffie of thee nuttigen met alle aanwezigen en kennis maken met de bemanning van de reddingboot. Zij hebben ruime ervaring met asverstrooiingen.

De vaartocht

Er kunnen maximaal 12 personen aan boord mee de zee op. Kinderen zijn welkom, maar wij adviseren geen baby’s mee aan boord te nemen. Bij het inschepen aan boord hangt de Nederlandse vlag halfstok en de rouwvlag in de mast.

Afhankelijk van de door u gekozen locatie op zee, varen we richting het Wad of via het Marsdiep naar het Molengat of het Schulpengat naar open zee. Dit laatste is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij slechte weersomstandigheden beslist de schipper of het raadzaam is om uit te varen of niet.

De asverstrooiing en ceremonie

Ter plaatse aangekomen, wordt drie keer de scheepsbel geluid en is er een moment van stilte. Daarna heeft u de gelegenheid om het woord te voeren en de as uit te strooien. Ook kunt u de eventueel meegebrachte muziek afspelen en kransen en bloemen in het water leggen.

Aan boord van de reddingboot is een speciale koker waarmee de as over het water wordt verstrooid. U kunt echter ook kiezen voor een zouturn. Op uw verzoek kan een crematorium hierin voorzien. De zouturn wordt in zijn geheel over boord gezet, waarna deze zinkt en na verloop van tijd oplost. Wanneer u speciale wensen heeft dan is dit vaak in overleg mogelijk.

Vervolgens worden drie rondjes om de plaats van uitstrooiing gevaren. Bij het verlaten van de plaats van de ceremonie wordt driemaal gedurende zes seconden met behulp van de scheepsfluit een laatste groet gebracht. Vervolgens wordt de Nederlandse vlag vol voor gehesen en de rouwvlag neergehaald.

De gehele ceremonie, vanaf het tijdstip van vertrek tot terugkeer in de haven, neemt ongeveer drie uur in beslag.

Terugkomst museum

Na afloop van de plechtigheid op zee krijgt u bij aankomst in het Nationaal Reddingmuseum de gelegenheid om een kopje koffie te drinken. U krijgt een zeekaart mee met de exacte coördinaten waar de asverstrooiing heeft plaatsgevonden als een mooi aandenken aan deze dag.

Indien gewenst, kunnen wij voor u ook een eenvoudige lunch verzorgen. De kosten daarvoor zullen afzonderlijk worden doorberekend.

wit

Tarieven

Het tarief voor een asverstrooiing bedraagt € 560,– uitgaande van het inzetten van 1 boot.
In een weekend geldt een toeslag van € 77,–.
De tarieven zijn inclusief BTW.

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is geen commerciële instelling. De opbrengsten worden gebruikt om de historische reddingboten in de vaart te houden. U draagt hiermee bij aan het behoud van het maritieme culturele erfgoed van dappere, onbaatzuchtige redders en reddingboten.

Contact

De uitvaartverzorger of uzelf kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via 0223-618320 of via commercie@reddingmuseum.nl. Wij kunnen u verder inlichten en u kunt eventuele wensen met ons overleggen.