Schilderij van H.A. Jaarsma, Renown - Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers Den Helder

Schilderij van H.A. Jaarsma, Renown

wit

Haaike Abraham Jaarsma, geboren in 1881, was een echte zeeschilder. In zijn jaren dat hij schilderde heeft hij diverse nautische schilderijen gemaakt. Ook een aantal schilderijen met reddersverhalen. Eén van deze schilderijen is dit schilderij gemaakt na aanleiding van de redding van de Renown. Eén van de bekendste reddingen van Dorus Rijkers.

Het Noord-Duitse barkschip Renown, dat met 1.000 ton rijst naar Bremen op weg was, strandde op 9 december 1887 op de Keizers-bult van de Haaksgronden bij Den Helder. Het was slecht weer. Nadat de afgeschoten vuurpijlen opgemerkt waren, werd de roeireddingboot van Den Helder door de sleepboot Hercules naar de strandingsplaats gesleept. Het bovendek van de Renown bevond zich toen reeds onder water en de 25 opvarenden bevonden zich in levensgevaar.

Na enige uren van grote krachtsinspanning lukte het Dorus Rijkers (schipper van de reddingboot) en zijn Blauwe Zeeridders, om 11 schipbreukelingen te redden. Herhaalde pogingen om ook de overige 14 schipbreukelingen te redden mislukten. Zij waren inmiddels in de touwen van de mast. De opkomende vloed dwong Dorus Rijkers om terug naar de wal te keren. Na terugkeer wilde Dorus direct weer naar het schip. Andere roeiers boden zich aan en opnieuw sleepte de Hercules de reddingboot naar het wrak. De tweede poging was echter niet succesvol en door invallende duisternis werd de besloten tot volgende morgen te wachten.

Op 10 december voer de reddingboot voor de derde maal uit. Bij deze actie werden 7 schipbreukelingen gered. De tweede stuurman van de Renown verdronk echter voor de ogen van de zwoegende redders. De laatste 5 schipbreukelingen werden tenslotte op 11 december gered, zij werden door de roeiers van het schip gedragen omdat ze niet meer konden lopen. Één van de matrozen was inmiddels door kou gestorven.