Reddingboot Javazee - Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers Den Helder

Reddingboot Javazee

wit

De Javazee heeft tijdens haar actieve dienst meer dan 500 reddingsacties verricht, waaronder tientallen onder extreem zware omstandigheden. Eén daarvan vond plaats in 1977, toen het Griekse vrachtschip Attican Unity onder de Belgische kust voer en er aan boord brand uitbrak. De kapitein besloot met zijn lading chemicaliën door te varen naar Antwerpen, maar werd door de Nederlandse autoriteiten geweigerd voor doorvaart op de Schelde. De brand breidde zich uit en de Javazee haalde 28 bemanningsleden van boord. De kapitein besloot, in overleg met het bergingsbedrijf, de vrachtvaarder bij Cadzand aan de grond te zetten. Na de brand, die enkele dagen duurde, werd het schip geborgen.

De bouw van deze reddingboot werd mogelijk gemaakt door de bijdrage van het personeel van de Koninklijke Marine. De Slag in de Javazee, die 25 jaar voor de indienststelling van de reddingboot plaatsvond (27 februari 1942), stond symbool voor de inzamelingsactie ter nagedachtenis aan “alle marinemannen die gedurende en na de Tweede Wereldoorlog, waar ook ter wereld, bij de vervulling van hun plicht hun leven verloren.”

De Javazee lag van 1967 tot 1991 te Breskens bij het station van de K.Z.H.M.R.S. Daarna werd ze overgeplaatst naar Station Hoek van Holland. Sinds 2006 ligt de Javazee bij het Nationaal Reddingmuseum en wordt nog steeds gebruikt door de KNRM, bijvoorbeeld als ijsbreker.

Javazee